Informujemy, że ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. x

z nami przygotujesz swój ślub i wesele

Wino na weselu? Dlaczego nie?

23/9/12  |   podziel się:  
Wino na weselu? Dlaczego nie? nr 1
Zdjęcie 1 / 1
Zamawiaj z IKEI z dostawą do domu

Od kilku lat jesteśmy świadkami zmian zachodzących w przygotowaniu tradycyjnego wesela a co za tym idzie, również i menu. Na weselnym stole goszczą oryginalne potrawy, ale również trunki. Goście mogą teraz wybierać spośród wielu oryginalnych alkoholi – od tradycyjnej wódki po wyselekcjonowane wina, pochodzące z różnych części świata. Ale jak dobrać odpowiednie wino spośród licznych dostępnych na rynku rodzajów? Dobierając wino na weselny stół sięgnijmy po te, które zadowolą wszystkich zaproszonych, ale jednocześnie nie zawiodą znawców tego alkoholu.

Wino stanowi dopełnienie potraw i pomaga wydobyć ich smak. Łącząc odpowiedni rodzaj wina z potrawami i preferencjami gości możemy zasięgnąć porady profesjonalisty , którego zawodem jest dobór wina. Jeśli jednak nie zdecydujemy się na taką usługę, musimy trzymać się sprawdzonych standardów, czyli: białe wino do ryb, drobiu i owoców, czerwone do mięs. Z kolei do deserów… i oczywiście do wznoszenia toastów, najlepsze będzie wino musujące. To jednak duże uproszczenie. Przedstawimy kilka rad, jak odpowiednio dobrać wino do menu, aby nie kalało podniebienia. Ryba może być przyrządzona na słodko, a wtedy już nie białe wino nie pasuje zupełnie.


Na początek aperitif. Serwujemy delikatne wino musujące. W tej roli doskonale sprawdzi się prawdziwy, wykwintny szampan, idealny do świętowania tak wspaniałej uroczystości jak ślub może być np. Mumm Cordon Rouge. Można również podać wino musujące. Ale jeśli chcemy mieć pewność, że jest to wino wysokiej jakości, pamiętajmy aby wybierać to, które produkowane jest metodą szampańską. Oryginalnym akcentem byłoby np. australijskie wino Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir.


Jako pierwsze zawsze powinno być serwowane wino białe, zwłaszcza jeśli planujemy przystawki. Białe wino podajemy zawsze schłodzone. Możemy sięgnąć po wytrawne  Jacob’s Creek Chardonnay. Jego smak z nutą melona, brzoskwini i orzechów będzie pasował do wielu dań z makaronami czy risotto. Bardzo pasuje również także niezwykle aromatyczne wino Montana Sauvignon Blanc -  propozycja bardzo interesująca, bo Montana to wino pochodzące aż z Nowej Zelandii, kolebki szczepu Sauvignon Blanc.
Jeśli serwujemy do obiadu potrawy z czerwonym mięsem, świetnie sprawdzi się wytrawne wino czerwone. Wina czerwone dostępne są w wielu ciekawych odmianach, np. doskonale komponujące się z potrawami wina wyprodukowane na bazie jednego najsłynniejszych szczepów – Shiraz, Jacob’s Creek. Możemy znaleźć kilka win produkowanych na bazie Shiraz. Na przykład  Jacob’s Creek Reserve czy Shiraz Caberbet, które doskonale pasują do czerwonych mięs, dziczyzny oraz serów.


W dzisiejszych czasach, kiedy półki sklepów uginają się od rodzajów win, warto poświęcić dodatkowy czas na dobranie odpowiednich win do weselnego menu. Goście z pewnością docenią ten akcent.

Napisz swój komentarz
23/9/12  |