Informujemy, że ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. x

z nami przygotujesz swój ślub i wesele

Gorzko, gorzko? Niekoniecznie!

11/2/14  |   podziel się:  
Gorzko, gorzko? Niekoniecznie! nr 1
Zdjęcie 1 / 1
Zamawiaj z IKEI z dostawą do domu

Jakże piękny będzie to dzień! Oprócz wyjątkowości chwili, z pewnością chcecie przychylić nieba swoim gościom weselnym. Zastanawiacie się nad trunkami?

Zapewne będąc na czyimś weselu lub słysząc opowieści znajomych z zabawy do białego rana, mogliście się przekonać o podanym winie na stołach weselnych. Jego obecność nie jest już jedynie ‘od święta’, ale w sposób zdecydowany akcentuje kunszt ceremoniału weselnego oraz dopełnia wybornej karty menu. Pojawienie się wina wśród innych trunków nie musi być zarezerwowane dla bankietowych biesiad czy familiarnych eventów. Wszakże wino i śpiew od wieków trwają w doskonałym tonie. Według trendu ostatnich lat – wesela zmierzają w stronę lekkości serwowanych na nich potraw.

Zaczerpnięcie tematu

Wybór wina może wydawać się sprawą niezwykle lekką i przyjemną. Aby jednak z wesela nie był zapamiętany jedynie pierwszy taniec, warto odrobinę przysiąść nad selekcją butelek czerwonego i białego trunku na przyjęciu weselnym. Warto też postawić na wina powszechnie mniej znane, których nie znajdziemy w markecie (i o których większość gości może mieć wyrobione zdanie, niekoniecznie dobre). Ważne, aby przed zakupem odpowiedniej ilości butelek, dokonać degustacji wina.

Miłość w kolorze bieli i czerwieni

Najważniejszym czynnikiem przy selekcji jest oczywiście weselna karta dań. Białe pasuje do potraw opartych na drobiu, serach, wątróbkach czy rybach. Do makaronów, wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny czy dań serwowanych z grilla – wyłącznie czerwone. Wino białe słodkie/półsłodkie – doskonałe będzie do jasnych deserów (czerwone słodkie do takich delicji jak pierniki czy czekoladowe potrawy). Tyle, że im bardziej ona różnorodna, tym też trzeba postawić na uniwersalność lub ogólne preferencje smakowe. Alternatywą dla metody podobieństwa jest jeszcze metoda kontrastu, wg której wybierane jest wino ze względu na pewien szczególny składnik i walor smakowy – jednak tu trzeba posiadać ogromne doświadczenie dla takowej winnej wariacji.

Przeważnie gusta kobiet lubują się w winach słodkich i półsłodkich, o owocowych nutach, delikatnych i młodych. Mężczyźni zaś preferują wina wytrawne. Zarówno panie i panowie powinni być usatysfakcjonowani winami francuskimi. Można też zrezygnować z rozdzielania win na poszczególne stoły, a wydzielić specjalny stolik z winami i opisem: półwytrawne/wytrawne, skąd pochodzi czy do czego pasuje.

Pomocny okazuje się też winny savoir-vivre. Nakazuje on podawać wino czerwone, a następnie białe. Nim skosztujemy wina słodkiego, wpierw podane powinno zostać wytrawne.
W dniu zaślubin z pewnością nie zabraknie koneserów wina, czyli trunku, jaki staje się coraz bardziej popularnym ‘gościem’ na uroczystościach weselnych. Jego obecność doskonale uzupełni wspaniały smak Waszego ślubnego przyjęcia.

 

Napisz swój komentarz
11/2/14  |  
Przeczytaj kolejny wpis:
Kocham, ale bez wzajemności! Beznadziejne zauroczenia zdarzają się! Także w realnym życiu prawie tak jak w telenoweli spotykasz kogoś w kim się zakochujesz, ale na...